Magyar bölcsőde és óvoda Besztercén

Az ünnepélyes avatón részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Ioan Turc, Beszterce polgármestere, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos és Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke.

Az intézményt megáldó Adorjáni Dezső romániai evangélikus püspök megemlítette, a nyugat-európai testvéregyházak gyakran lemondanak az iskoláikról, karitatív intézményeikről, és átruházzák az államra a feladatokat. „Mi építő és épülő keresztény közösségek vagyunk” – jelentette ki. Luther Mártont idézte, aki már a 16. században a gyermekek jogának és kötelességének tekintette a tanulást.

Adorjáni Dezső szerint a felekezeti oktatásra azért van szükség, mert ennek a középpontjában nem az ember, hanem Isten áll. „Isten igazi megismerése megfelelő viszonyba állítja az embert az általa érzékelt valósággal” – mondta a püspök.

Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programért is felelős miniszteri biztos elmondta: a program arra is jó, hogy Magyarország folyamatosan békejobbot tudjon nyújtani a szomszédainknak. Általa ugyanis az az ország gyarapodik, amelyben az intézmények megépülnek.

Hasonló szellemben szólt az avatót követő hálaadó istentisztelet végén Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Elmondta: a szoros együttműködés, amelyet Magyarország Szerbiával, Szlovákiával és Horvátországgal alakított ki az elmúlt évtizedben, jó az országoknak, a nemzeteknek és a nemzeti közösségeknek is. „Ugyanezt a kezet felajánljuk Romániának is. A kereszténységben egyek vagyunk. Sokkal több dolog van, ami összeköt, mint ami szétválaszt bennünket” – jelentette ki. Az államtitkár azt a meggyőződését hangoztatta, hogy ez a térség a nyugati világot is visszavezeti a kereszténységhez.

Az óvodaavatást Ioan Turc, Beszterce polgármestere, és Stelian Dolha, Beszterce-Naszód megye prefektusa is köszöntötte és példamutatónak tartotta. Utóbbi úgy vélte: az óvodáknak és bölcsődéknek kihatásuk lehet a demográfiai folyamatokra is.

Décsei Attila alprefektus: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Beszterce megyei szervezetének elnöke kijelentette: a szórványban élő besztercei magyar közösség nem mond le arról a törekvéséről, hogy a városban önálló magyar iskolát is létesítsen. Úgy vélte: az önálló iskola elengedhetetlen ahhoz, hogy lelassítsák a magyar közösség asszimilációját.

A felújított három szintes (alagsor, földszint, emelet) épület hasznos területe 608 nm, a hozzá tartozó teleké pedig 1400 nm. Az ingatlanban maximum 5-6 óvodai és bölcsődei kis létszámú (max. 10 fő) csoportnak tudnak elhelyezést biztosítani, azaz közel 60 gyerek magas színvonalú elhelyezése és oktatása lehetséges az intézményben. Ezen kívül helyet tudnak biztosítani a délutáni tevékenységekre és foglakozásokra is. A beruházás összértéke 197,4 millió forint.

A 67 ezer lakosú Beszterce városában a 2011-es népszámláláson a lakosság 5,7 százaléka vallotta magát magyarnak.

Forrás: ovodaprogram.eu