VIA Transilvanica

A Tăşuleasa Social Egyesület Beszterce Naszód megyében több didaktikai célú szociális, környezetvédelmi és kulturális programot kezdeményez és bonyolít le. Több, mint 18 éves tapasztalattal rendelkezünk és ez idő alatt projektjeink révén eljutottunk Beszterce- Naszód megye minden szegletébe (és nemcsak): fatelepítés, szemétgyűjtés vagy a vidéken élő gyerekek bevonása különböző tevékenységekbe. A jól ismert Karácsonyi Karaván ( Camionul de Crăciun) is ennek a tapasztalatnak, igénynek az eredménye, amelynek keretében évente, a téli időszakban ajándékcsomagokat osztunk a különböző kisebbbségekhez tartozó gyermekeknek.

Legnagyobb projektünk a ViaTransilvanica, ami 1000 km-es szakaszt jelent a történelmi Erdély területén, Putna-tól Drobeta Turnu Severin-ig. Ezt az útszakaszt többféleképpen lehet bejárni: gyalog, kerékpáron vagy lóháton, szakaszokra bontva vagy teljes egészében.

Egyesületünk, a helyi önkormányzatok és önkéntesek bevonásával előkészítette a Beszterce Naszód megyei 134 km-es útszakaszhoz szükséges infrastruktúrát, amely felismerhető a jellegzetes útjelzők által: kilóméter jelzők, andezitkövek, festett jelek, a kritikusabb helyeken jelzőtáblák.

Az egykori zarándokokhoz hasonlóan, sokan a gyaloglás mellett, a kerékpározást vagy lovastúrát választják különböző okok miatt: egyesek sportnak, személyes kihívásnak tekintik ezt az utat, mások fel szeretnék fedezni Erdély rég elfeledett történelmi emlékeit vagy elrejtett tájait, vadonjait és ugyancsak mások személyes válaszokat és megoldásokat keresnek, önmagukra vagy Istenre szeretnének rátalálni.

Függetlenül a túra céljától vagy motivációjától, kortól, felkészültségtől vagy hovatartozástól, nekünk feladatunk és emberileg nézve kötelességünk megadni az esélyt mindenkinek, és segíteni, hogy megtalálja a válaszokat és a megoldásokat személyes életében. Mindezen felül pedig büszkén bemutathatjuk saját településeinket és ezeken belül messze földön híres vendégszeretetünket.

Ilyen értelemben, levelünk mindazokhoz szól, akik támogatni szeretnének, akik közös felelősségüknek és ügyüknek érzik a ViaTransilvanica-t. Szeretnénk, ha ez az út biztonságosan végigjárható lenne mindenki számára, és benne mindenki megtalálja és véghez viszi mindazt, amit eltervezett, kitűzött magának az út elejétől egészen a végéig. Hogy általa felfedezze környezetünk természeti szépségét, hogy megismerkedjék vendégszerető helybeliekkel és ez olyan szellemi utazássá váljék, ami felüdíti vagy meggyógyítja a megfáradt vagy kiégett lelket.

A ViaTransilvanica a mi utunk, mindazoké, akik vigyáznak rá, óvják és hozzájárulnak fejlesztéséhez.

Vagyis ez az út az Önöké!

 

Ezért fordulunk Önökhöz a következő kérésekkel:

  • Kérem tekintse Önmagát ezen út részének, népszerűsítse és óvja!

  • Kérem, hogy együtt felelőséggel vigyázzunk mindarra, amiért mások megdolgoztak! (ne tegyünk kárt az útjelzőkben vagy jelentsük/ közöljük, ha ezeket elrontották, szedjük össze a szemetet az út mentén).

  • Segítsük a túrázókat! Mutassuk nekik a helyes útirányt, közöljük a szállás vagy étkezési lehetőségeket.

  • Akiknek lehetőségük van fizetés ellenében ellátás biztosítására (szállás, étkezés), azok kérem ezt jelezzék a helyi egyházközség képviselőinél vagy önkormányzatoknál, hatóságoknál.

Szeretnénk egy müködő rendszert és ellátási, vendéglátói hálózatot kialakítani, azonban addig szükség van azokra a pozitív visszajelzésekre, amik ezt lehetővé teszik, hogy a ViaTransilvanica biztonságos, kellemes legyen mindenkinek.

Bízunk abban, hogy az emberi szeretet és jóság képes ledönteni minden korlátot és hisszük, hogy ez képes meggyógyítani az előítéletek okozta sebeket és sosem marad viszonzás nélkül.

Ezért bátorítjuk mindazokat, akik elszánták magukat az út megtételére, hogy adják meg a szolgáltatások ellenértékét, hogy ezáltal közösségeink is fejlődjenek és idővel turisztikai központokká, helyekké váljanak.

Legyen a ViaTransilvanica a mi eredeti, hamisítatlan erdélyi védjegyünk mindenki számára!